Haberler Makaleler

2018 Yılı Trafik Cezaları Ne Kadar?

trafik-cezasi-arac-deger-kaybi

Araç Değer Kaybı başvuru formunu doldurarak araç değer kaybı işlemlerinizi tarafımız aracılığıyla hızlı bir şekilde masraf olmadan sağlayabilirsiniz.

trafik-cezasi-arac-deger-kaybi2018 yılında Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde kuralları aykırı hareket eden kişi ve kurumlara kesilecek olan idari para cezalarının ne kadar olduğu yeni yıla girerken belli oldu. 2018 yılında cezaların enflasyon oranından biraz daha fazla yükseldiği görülmekte, bu çerçevede tüm sürücülerin araç kullanırken biraz daha fazla dikkatli olmasında fayda var.

2018 Yılı Trafik Cezaları

Maliye Bakanlığı’nca yeniden değerleme oranının Resmi Gazete’de 11 Kasım’da yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yüzde 14,47 olarak belirlenmesinin ardından  1 Ocak 2018’den itibaren uygulanacak trafik ceza miktarları da yeniden hesaplandı.

2018 yılında kesilecek olan trafik kazaları 2017 yılına göre %14,47 oranında zamlı olacak.

2018’in en düşük ceza, “taşıma sınırı üstünde yolcu alan” sürücülere 85 lira olarak kesilecek. En yüksek ceza 17 bin 65 lira ile “geçici tescil belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenler” için uygulanacak. Ayrıca yetkisi olmadığı halde tescil plakası basanlar ve dağıtanlar 11 bin 885 lira ile cezalandırılacak.

“Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara” 488 lira para cezası kesilecek.

2018-yili-trafik-cezalari-ne-kadar

2018 yılında; alkollü araç kullananlara 1002,00 TL, ehliyetsiz araç kullanalara 2018,00 TL, seyir halinde araç kullananlara 108,00 TL, kırmızı ışıkta geçenlere 235,00 TL, emniyet kemeri takmadan araç kullananlara 108,00 TL, muayenesiz araç kullananlara 108,00 TL, sahte plaka ile araç kullananlara 5942,00 TL, ruhsatsız araç kullananlara 108,00 TL, engelli yerine park edenlere 216,00 TL, yönetmeliğe aykırı plaka takanlara 488,00 TL olmak üzere yeni %14,47’lik zamlı tarifeden idari para cezası, trafik cezası kesilecek.

Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkaranlara, 2018’de 1002,00 TL ceza kesilecek.

Hususi otomobili 0,50, hususi olmayan otomobilleri 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücülere ilkinde bin 2 lira, ikincisinde bin 256 lira, üçüncüsünde ve daha fazlasında 2 bin 18 lira para cezası uygulanacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 5 bin 167 lira ceza verilecek.

Uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını veya alkolün kandaki miktarını tespit için gereken teknik cihazları kullanmayı reddeden sürücülere 2 bin 869 lira para cezası kesilecek.

Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 lira, yüzde 30’dan fazla aşanlara 488 lira, radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 liradan 3 bin 42 liraya kadar para cezası verilecek.

 

Trafik Cezalarına İtiraz

Trafik cezası yapısı itibariyle idari para cezasıdır. Ancak kanun koyucu idari para cezalarının itirazlarını ayrıca bir düzenlemeye tabi tutmuştur. Bu düzenlemeye göre itiraz mercii cezanın kesilmiş olduğu yer Sulh Ceza Hakimliği’dir.

Mevcut düzenlemelere göre itirazımızın temelde iki sebebi olabilir. Bunlardan ilki, trafik cezasının 10 iş günü içinde tarafımıza tebliğ edilmemesi sebebidir. İkincisi olarak ise trafik cezasının haklı ve yerinde olmadığı sebebiyle itiraz edilebilir.

Trafik cezası iki şekilde kesilebilir. İlki gıyapta plakaya yani arkanızdan kamere kaydı ve benzeri vasıtalar neticesinde kural ihlalinde bulunduğunuz tespit edilirse, ikincisi ise trafik memurunun aracınızı durdurup yüz yüze ceza yazması  yoluyla trafik cezaları kesilmektedir.

Eğer trafik cezası gıyapta, sizin yokluğunuzda kesilmişse, itiraz süresi cezanın tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren başlar. Ancak trafik cezası, trafik memuru tarafından yüz yüze iken olay mahallinde derhal kesilmişse, aynı gün, yani yüze karşı yazıldığı tarihten itibaren başlar. İtiraz süresi 15 gündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus sürelerdir. Trafik cezasının tarafımıza kanuni tebliğ süresi 10 iş günü iken, itiraz süremiz 15 gündür, 15 iş günü değildir. Trafik cezasına itiraz süresini kaçırmamak adına bu hususa da dikkat etmek gerekir.

Trafik cezalarına itiraz başlıklı makalemize ayrıca buradan ulaşarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çift taraflı bir trafik kazası sonucunda aracınızın uğramış olduğu araç değer kaybının tazmin edilebileceğini biliyor muydunuz? Araç değer kaybı nedir? başlıklı yazımızdan araç değer kaybının ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak hizmet etmekten onur duyarız.

 

Not: 2019 Yılı Trafik Cezaları Ne Kadar? yazımız için tıklayınız.

Yazar Hakkında

Değer Kaybı Danışmanı

Değer Kaybı Danışmanı, 10 yılı aşkın bir süredir araç değer kaybı konusunda uzmanlaşmış bir danışmanıdır. Kaza sonrası aracınızın ikinci el piyasa değerinde meydana gelen düşüşü telafi etmek için size yardımcı olabilir.

Değer Kaybı Danışmanı, sigortacılık alanındaki geniş deneyimine ve araç değer kaybı konusundaki uzmanlığına dayanarak, sizin için en iyi tazminat miktarını almanızı sağlayacaktır.

Bir Yorum Yap

Konuşmaya başla...
1
Merhaba, Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak sizlere yardımcı olmaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?