Makaleler

Trafik Kazası Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

trafik-kazasi-ani-ve-sonrasi

Araç Değer Kaybı başvuru formunu doldurarak araç değer kaybı işlemlerinizi tarafımız aracılığıyla hızlı bir şekilde masraf olmadan sağlayabilirsiniz.

trafik-kazasi-ani-ve-sonrasiÜlkemizde artan araç sayısı ile birlikte özellikle tatil ve bayram günlerinde gerçekleşen trafik kazalarında oldukça fazla artış görülmektedir. Önceden gazetelere veya haberlere konu olan trafik kazaları, artık günümüzde maalesef ki normal olarak karşılanmaya başladı. Ancak normal olarak görünen trafik kazaları, dikkat edilmediğinde sonrasında daha büyük problemlere sebep olabilmektedir. Örneğin yaralanmalı bir trafik kazasında, kaza anında başlamış bir rahatsızlığın belirtileri 6 ay sonra ortaya çıkabiliyor ve o dönemde sağlığınızda bir problem olmadığını ifade ederek herhangi bir işlem yapmayıp, şikayetiniz olmadığını bildirebiliyorsunuz. Bu gibi birçok örnek vermek mümkün. Peki bu tarz olumsuzluklarla karşılaşmamak için kaza anında ve sonrasında neler yapılması gerekiyor bunları inceleyelim.

Kaza anında, aracınızın motorunu durdurun ve sakin bir şekilde araçtan çıkmanız herhangi bir tehlike teşkil etmiyor ise aracınızdan uzaklaşın. Kaza yeri trafik yoğun aktığı bir yolda gerçekleştiyse hem kendi güvenliğiniz hem de bir başka aracın kaza yapmasını engellemek adına önleyici tedbirleri alınız. Şehir içerisinde 30 metre, şehirler arası yollarda ise 100-150 metre geriye uyarıcı levhaları koymanız gerekmektedir. Akabinde kaza tespit tutanağını araç sürücüleri olarak kendiniz tutabilir veya yetkili trafik zabıtasını arayarak gelmelerini bekleyebilirsiniz. Konu ile ilgili olarak Trafik Kazası Kaza Tespit Tutanağı yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Ancak bu işlem sadece maddi hasarlı olacak trafik kazalarında geçerlidir. Bazı özel şartlarda kaza tutanağı sadece polis tarafından hazırlanabilir. Bu durumlar; yaralanmalı ve ölümlü trafik kazaları, kazaya sebebiyet veren sürücülerden birinin sürücü belgesinin olmaması, sürücü belgesinin kapsadığı araç grubundan farklı bir bir araç kullanması, taraflardan birinin zorunlu mali mesuliyet sigortasına sahip olmaması, sürücülerden birisinin alkol veya uyuşturucu madde kulllandığı ihtimali olduğunda, kazadaki taraflardan birinin kamu kurum ve kuruluşlarına ait bir araç olması durumunda ve kaza anında kamu malına veya üçüncü kişilerin mallarına zarar gelmesi halidir.

Kaza tespit tutanağını ister kendiniz doldurun ister trafik zabıtasını bekleyin yapılacak işlemler bellidir. Kazadaki her bireyin sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra olay yerinin ve araçların fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir. Fotoğraf çekimi, aracın kusurunun belirlenmesinde ve sonrasında araç değer kaybı, ikame bedel gibi haklardan faydalanılmasında önem taşımaktadır. Fotoğraflar çekildikten sonra tutanak doldurma, araçların trafiğin aksatmayacağı bir noktaya götürüldükten sonra orada gerçekleştirilebilir.

Kaza Tespit Tutanağı doldurulurken tüm bilgiler eksiksiz ve okunaklı bir şekilde yazılmalıdır. Her iki araca ait sigorta bilgileri ve poliçe numaraları unutulmamalıdır. Tutanak tamamlanıp taraflar anlaştıktan sonra ilk yapılması gereken aracın bir servise götürülmesidir. Servis tercihi noktasında sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu yerleri tercih etmeniz faydalı olacaktır. Aracınız servise götürüldükten sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne hasar ihbarı yapılır ve aracınız için bir eksper ataması sağlanır. Eksper, araç kontrolünü sağladıktan sonra oluşan hasarları ve masraflar ile ilgili tahmini bilgileri sisteme girer ve kazadaki kusur oranlarının hesaplanabilmesi için Tramer sistemine aktarılır. Kazadaki kusur oranı da belirlendikten sonra aracın onarım işlemleri başlar. Aracınızın onarım işlemleri tamamlandığında eksper dosyanızı tamamlamış olur ve dosya kapanır.

Ardından eğer kazada %100 kusurlu siz değilseniz aracınızda değer kaybı oluşmuş olabilir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Hesaplanır? yazımızı kontrol edebilirsiniz.

 

 

Yazar Hakkında

Değer Kaybı Danışmanı

Değer Kaybı Danışmanı, 10 yılı aşkın bir süredir araç değer kaybı konusunda uzmanlaşmış bir danışmanıdır. Kaza sonrası aracınızın ikinci el piyasa değerinde meydana gelen düşüşü telafi etmek için size yardımcı olabilir.

Değer Kaybı Danışmanı, sigortacılık alanındaki geniş deneyimine ve araç değer kaybı konusundaki uzmanlığına dayanarak, sizin için en iyi tazminat miktarını almanızı sağlayacaktır.

Bir Yorum Yap

Konuşmaya başla...
1
Merhaba, Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak sizlere yardımcı olmaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?